האם טיפול פסיכולוגי חייב להיות ארוך?
– לא תמיד.

ישנם מצבים בהם נדרשת התערבות טיפולית נקודתית, ממוקדת, שאינה מקיפה את "היריעה" כולה, הנקראת אדם, אלא עוסקת בקושי הספציפי שהתעורר, ונותנת לו מענה. מצבים אלה יכולים להיות תחושות של חרדה,( anxiety disorder)  או התנהגויות כפיתיות (OCD) ועוד. הטיפול הוא בסימפטום, והמטרה – לעזור לאדם להתמודד ולחזור לתחושת התיפקוד.

פסיכותרפיה קצרת טווח יעילה גם במצבי משבר שונים, הפוקדים אותנו בפרקים שונים בחיים, כמו למשל: שבר בחיי הנישואין, שינוי דרמטי בסביבת העבודה, או במצב הכלכלי, ועוד. היא מטפלת בסימפטום ומסייעת לאדם לחזור לתיפקוד ולהשתלב בחברה, מבלי שתודבק לו תווית של "חולה" ומבלי שייפגע הדימוי העצמי שלו.

הטיפול קצר המועד, ממוקד בבעייה (brief problem focused therapy) ושונה מהטיפול ארוך הטווח, שמתאים לאדם הרוצה להעמיק במודעות עצמית והבנה ומטרתו מימוש עצמי, התפתחות וגדילה.

כיצד מתנהל הטיפול?

כאמור, הפנייה לטיפול קשורה בתחושת מצוקה וחוסר יכולת לתפקד, למשל: חרדה מבחינה, פחד מנהיגה, הימנעות משימוש במעלית, הסתגרות בבית ועוד.

הטיפול מתחלק לשני חלקים: הראשון הוא איבחון ותיכנון, והשני – הטיפול עצמו, שנבנה סביב מוקד הקושי. בשלב הראשון ניתן להעזר לעיתים גם בשאלונים, שמטרתם לבדוק מאיזה כיוון יהיה יעיל יותר לטפל בבעייה. מוגדרת הבעייה ומוצבים היעדים. בשלב השני – נערכת ההתערבות הטיפולית, שיכולה להתבצע תוך דגש על הצד ההתנהגותי, המחשבתי, הרגשי, התחושתי, הבינאישי, או הפיזי-גופני.

יעילותו של טיפול קצר מועד נקבעת תוך שילוב של טכניקות אקלקטיות, המצויות ב"ארגז הכלים" של המטפל המיומן, כמו טכניקות בהיביוריסטיות, קוגניטיביות, היפנוזה, דמיון מודרך, ושילוב ביניהם, לדוגמא: שילוב של טכניקות בהיביורסטיות וקוגניטיביות, יבואו לידי ביטוי בטיפול ביצירת שינוי במערכת האמונות והמחשבות, תוך תירגול של התנהגויות חדשות.

הטיפול קצר המועד לא מנסה לחקור את ההסטוריה של המטופל, אלא אם כן עולה שאירוע מן העבר היה גורם ישיר לבעיה, כמו למשל חוויה טראומטית שהתרחשה: נשיכה של כלב, דלת מעלית שלא נפתחה והשאירה את האדם כלוא בתוכה, סערת ברקים מטלטלת בטיסה. במקרים מסוג זה יעיל מאד להשתמש בהיפנוזה, לחזור בעזרתה אל החוויה ולשחרר אותה.
הטיפול כולל בד"כ שיעורי בית, שמטרתם לעזור בפתרון הבעייה, כמו : תירגול שיטות קוגניטביות לשנוי החשיבה, או תירגול התנהגות חדשה.
אצל מטופלים, שמתמידים בפגישות ומכינים שעורי-בית, נראית הקלה ומתחיל שינוי כבר מהפגישה השניה או השלישית.

לקריאה נוספת :
טיפול קצר מועד בפחדים אצל ילדים
טיפול בחרדות
טיפול בפחד קהל
טיפול בחרדת נהיגה
טיפול בפחד מזריקות